Delnița - Comuna Păuleni Ciuc

Pauleni-ciuc.ro Pauleni-ciuc.ro
Contact +40 0266 333 601 office@csikpalfalva.eu
Delnița

Delnița - unul dintre satele comunei Păuleni-Ciuc - poate fi accesată din două direcții: Miercurea-Ciuc - Șumuleu Ciuc - Păuleni sau Miercurea-Ciuc - Toplița pe drumul național 12A, maxima distanță fiind în ambele cazuri sub 10 km. Satul mai este denumit și „Delna" sau „Dolna" în lista pontificală din 1332-34. În Cronicele Ciucului mai este numit ca și "Pământul Dölne", cuvântul de origine slavă "dolina" înseamnă vale, groapă, adâncitură. În registrul din 1567, este menținut deja sub numele de "Delne" cu 25 de porți. Forma satului este neobișnuit de lungă, cu o lungime aproximativ 2300 de metri, așezând de-a lungul a două pâraie care circulă aproape paralel. Aproape fiecare casă, porțiune sau grădină este în contact cu aceste pârâuri. Unul se numește "Csorgó", iar celălalt este Pârâul Mare.

Delnița a fost "parohia-mamă" pentru Ciceu (4 km) și Păuleni-Ciuc (2 km). Între Delnița și Ciceu se află Biserica Sf. Ioan, care a fost folosită mult timp de toate cele trei sate. Biserica a fost folosită și de locuitorii fostei "Tordafalva". Satul a fost distrus de tătari în secolul al XVI-lea, lăsând doar zidurile și turnul bisericii. După acest eveniment trist, biserica a primit un tavan frumos, renascentist pictat în 1613. Conform istoriei, populația supraviețuitoare, după ce a trecut pericolul de tătari, s-a mutat din acest loc sărac în apă în sud-estul Delniței, unde s-a stabilit actuala Păuleni-Ciuc. Majoritatea pământurilor de pe lângă Biserica Sf. Ioan aparțin chiar și în aceste zile locuitorilor din Păuleni-Ciuc.
Biserica Romano-Catolică Sf. Ioan este una dintre cele mai interesante monumente bisericești din întregul Ținutul Secuiesc. Biserica este înregistrată ca monument în lista oficială a monumentelor din județul Harghita.
Biserica a fost construită în perioada 1450-1500, în stil gotic târziu, cu tavan cu arcade. De asemenea, păstrează obiecte romanice din vremuri anterioare. Este înconjurată de un zid de piatră susținut de 12 stâlpi de piatră. Turnul său este susținut de doi stâlpi înalți, iar zidurile de 80 cm grosime al bisericii sunt susținute de stâlpi subțiri din pietre sculptate. Are fante înguste cu patru deschideri mari la vârf. Biserica are 30 m lungime, iar turnul tot 30 m înălțime. Fiecare fereastră din turn are formă arcuită. Altarul cu aripi sculptate în lemn datează din 1675. În biserică se află imagini cu Sfântul Ioan Botezătorul pe timpul de Crăciuni, Rusalii și Paștele.
Bolta de plasă a fost înlocuită cu un tavan de scândură, vopsit în 1613. Cele 104 casete pictate în stil renascentist, cu aranjamentele sale florale de garoafe, trandafiri, lalele și flori de bază, vor oferi vizitatorului o viziune magnifică. Biserica a fost restaurată ultima dată în 1970. O valoare deosebită este crucea de piatră sculptată în fața bisericii. Astăzi o mică capelă este folosită ca biserică în mod regulat de locuitorii satului, care stă la marginea Delniței. Biserica parohială de astăzi din Delnița se datează din secolul al XV-lea. Sanctuarul nu a fost boltit, iar nava sa a fost prelungită numai în secolul al XVIII-lea, și apoi a fost prevăzut cu un turn. Arcul său triumfal este arcuit, iar ramele ușilor sunt tot arcuite. Vârfurile ferestrelor sale au fost ulterior rotunjite.

Calendar evenimente